Podcast beginnen? Dit is hoe ik het heb gedaan

Ik had best een aantal mensen die mij vroegen om advies over hoe ik mijn podcast ben begonnen, dus ik dacht laat ik er een blog over schrijven, inclusief alle links naar apparatuur zodat het lekker overzichtelijk is.

Laat het duidelijk zijn dat ik hier niet voor wordt betaald. Ik word niet gesponsord door onderstaand bedrijven. Ik ben gewoon heel erg blij met hun producten en/of services en wil dat met je delen! Ik heb toestemming gekregen van de partijen om gebruik te maken van de foto’s en logo’s.

Oh ja en ik ben niet mega techy! Dit is een set-up wat niet heel ingewikkeld is. Je moet er een beetje met spelen maar ik beloof dat je eruit komt. En er staat heel veel info online. Reddit is echt mijn go-to plek voor vragen en antwoorden omtrent alles podcasting!

Het is een basis set-up waar ik heel blij mee ben. Je kan goedkoper gaan, je kan duurder gaan. Het ligt natuurlijk helemaal aan jou. Voor mij klopt deze prijs x kwaliteit verhouding en uiteindelijk vind ik het geluid echt super helder en mooi en daar gaat het om!

Apparatuur

Ik heb al mijn apparatuur bij www.bax-shop.nl gekocht. Super vriendelijke personeel en hele snelle service! Ben heel bij met ze.

Ik heb in totaal €321.90,- uitgegeven aan alle apparatuur. Mijn macbook had ik al dus die telt niet mee.

Aangezien ik mijn podcast opneem met 1 ander gast is dit dus heel specifiek apparatuur voor 2 sprekers. Voor een solo podcast of met meerdere mensen, is het dus wel een beetje anders. Als je dat wilt doen, kan ik wel wat advies geven aangezien ik echt tientallen uren onderzoek heb gedaan naar wat de beste set up is! Haha.

Microfoons

Ik heb 2 Devine DM 58 dynamische microfoons gekocht. Ik had in eerste instantie 2 condensor microfoons gekocht maar daar was ik niet bij mee aangezien ze veel ruis gaven (luister maar naar het verschil tussen de eerste en tweede aflevering. Ik had in de eerste de condensator microfoons gebruikt.) Met de dynamische microfoons ben ik echt mega blij. Ze zijn stevig en ik vind het geluid echt heel goed. Echt top microfoons.

Link vind je hier

Foto : www.bax-shop.nl

Windkappen

Je hebt een windkap nodig op je microfoon om ‘harde’ klanken zoals S en P te dempen. Het maakt je geluid gewoon iets mooier. Ik heb de Devine WS 10 microfoon windkappen.

Link vind je hier


Foto : www.bax-shop.nl

XLR kabels

XLR kabels is de verbinding van je microfoon naar je audio interface. Kies voor wat langere zodat je wat speling hebt. Daarom heb ik de Devine MIC100/5 XLR microfoon- en signaalkabel 5 meter gekocht.

Link vind je hier

Foto : www.bax-shop.nl

Audio Interface

Een audio interface is een soort vertaler. Het vertaalt de analoge signaal (audio) wat in je microfoon binnenkomt naar een digitale signaal wat je computer herkent. Heel belangrijk dus! Ik heb een Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen 2-in, 2-out USB audio interface omdat ik hier 2 microfoons aan kan aansluiten en overal online staat er dus dat dit echt een van de beste audio interfaces is die je kan kopen.

Link vind je hier

Foto : www.bax-shop.nl

Kop telefoons

Om jezelf goed te horen heb je koptelefoons nodig. Ik heb wat goedkopere gekocht omdat ik het niet heel belangrijk vond maar goed, misschien wil jij dat wel. Ik ben blij met mijn Devine PRO 1000 hoofdtelefoons.

Link vind je hier

Foto : www.bax-shop.nl

Splitter kabel

Op de audio interface die ik heb, heb ik maar 1 ingang voor een koptelefoon. Ik heb dus een splitter kabel gekocht waar bij ik dus 2 koptelefoons kan aansluiten. Het heet Devine VE2705 jack kabel 3.5mm jack TRS – 2x 3.5mm jack female TRS 0.5m.

Link vind je hier

Foto : www.bax-shop.nl

Statieven

Je wil natuurlijk niet de hele tijd met je microfoon in je handen praten dus heb je een statief nodig. ik heb 2 verschillende soorten statieven gekocht. Een kleinere versie die op tafel kan staan die ik meeneem als ik bij iemand thuis een aflevering opneem en een grotere versie die ik achter laat op de plek waar ik mijn podcasts op neem. Vergeet niet een microfoonklem erbij te kopen anders kan je je microfoon niet vast maken aan je statief!

Links :

Innox CL 10 microfoonklem

Innox IVA 14 microfoonstatief

Innox IVA 02 light microfoonstatief zwart

Foto : www.bax-shop.nl
Foto : www.bax-shop.nl
Foto : www.bax-shop.nl

Hosting

Om een podcast te hosten, kost veel ruimte dus je moet met een podcast hosting website werken. Ik heb gekozen voor Springcast. Ik vond het belangrijk dat ik volledig controle had over mijn podcast en dat als ik hulp nodig had dat ik gelijk kon bellen of chatten. Springcast is een Nederlands bedrijf en je kan super makkelijk contact met ze opnemen. Ze hebben veel informatie op de website zijn staan waardoor je zelf niet hoeft uit te zoeken hoe je je podcast de wereld inbrengt. Ik had ze ook opgebeld voordat ik een keuze had gemaakt en heb een kwartier gebeld met de eigenaar en het was zo’n leuk gesprek. Dat vind ik ook belangrijk.
En ik heb iets super leuks voor jou! Als je mijn linkje gebruikt, dan krijg je 2 maanden gratis hosting! Alle kleine beetjes helpen toch?
Mijn link is : https://springcast.fm/?ref=ashleykalila

Logo springcast van www.springcast.fm

Opnemen

Ik gebruik Garageband om, op te nemen op mijn macbook. Je kan ook Audacity gebruiken (ook te gebruiken op andere laptops). Voor editen gebruik ik beide programma’s wat niet perse nodig is maar voor sommige functies vind ik Audacity fijner. Het is een beetje zoeken naar hoe je het beste geluid krijgt maar met Google kom je er wel uit.

En gewoon doen!

Als je erover nadenkt om een podcast te beginnen, zeg ik DOEN! Begin gelijk. Ook al is het niet gelijk perfect, ook al weet je niet helemaal hoe en wat. Gewoon doen!

Het heeft mij nu al zoveel gebracht. Ik word er echt een gelukkiger mens van.

Als je nog vragen hebt of advies wilt (ik ben geen expert maar heb zoveel onderzoek gedaan), stuur mij een berichtje!

En als je zo ver bent gekomen tot het einde van dit blog, dan wil ik je bedanken! Dank je wel voor het lezen van mijn eerste blog op de website. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Heel veel podcast luister en gewoon doen plezier!

Groetjes,

Ashley Kalila

Ps. Volg je de podcast al op Instagram?

Pps. Als je de podcast deelt of deze blog, dat waardeer ik echt!

Recente Afleveringen

admin Geschreven door: